Someco

Neljä iOS-sovellusta videoiden mobiilieditointiin

Neljä iOS-sovellusta videoiden mobiilieditointiin

Videoiden mobiilieditointi – millä sovelluksilla kevyt videoiden muokkaus onnistuu kätevästi? Toisinaan puhelimen kameralla lennossa kuvatun lyhyen videomateriaalin voi käyttää tietokoneen editointiohjelman sijaan puhelimessa olevan editointiohjelman kautta. Yksinkertaisten videoprojektien editointiin voi ottaa avuksi puhelinsovelluksen, joka toimii helppojen leikkausten ja muokkausten työkaluna. Testasimme neljä eri iOS-editointiapplikaatiota. Androidin videoeditointisovelluksista on tulossa oma blogitekstinsä tulevia viikkoina. Android-käyttäjät, pysykää siis kuulolla!

Cameo (iOS)

Cameo on täysin maksuton sovellus, joka toimii yhdessä videopalvelu Vimeon kanssa. Se on yksi yksinkertaisimmista editointisovelluksista, mitä olen koskaan käyttänyt. Videoklipin leikkaustoiminto muistuttaa poikkeuksellisesti enemmän volyymiliukua kuin leikkaustyökalua, jonka vuoksi nopea leikkaaminen on haasteelliselta. Tekstin sijainnin voit valita vain keskellä olevan otsikon ja alalaidan nimitägimäisen sijoittelun väliltä.

Plussat:
+ Täysin maksuton
+ Palvelu tarjoaa käyttäjälle 10 teemaa, jotka sisältävät erilaisia teemaan sopivia filttereitä ja fontteja.
+ Musiikkikirjasto tarjoaa genreittäin kappaleita vapaaseen käyttöön.
+ Mikäli Vimeo on käytössäsi oleva videoalusta, voit ladata valmiin videon suoraan Vimeoon kuvailutekstin ja esikatselukuvan eli thumbnailin kanssa.

Miinukset:
– Sinulla on oltava Vimeo-tili, jotta voit käyttää sovellusta.
– Ei tue pystyvideoita.
– Audion voi laittaa joko päälle tai pois päältä. Muita asetuksia ei ole.
– Ei mahdollisuutta kuvituskuva-layeriin.

 

Splice (iOS)

GoPro on tuonut markkinoille oman editointiohjelmansa, Splicen. Maksuton sovellus yllättää heti alkuun positiivisesti, nimittäin sillä pystyy editoimaan myös vertikaalivideoita. Ennen editointiprojektin aloittamista käyttäjä saa jo ennakkoon määritellä oletusasetukset, kuten leikkausefektit ja kuvaominaisuudet, kuntoon.

Plussat:
+ Ohjelma on ilmainen ja vie jopa 1080p-resoluutioisen videon ilman vesileimaa.
+ Todella laaja musiikkikirjasto, josta on helppo lisätä musiikkia haluamaansa kohtaan aikajanalle.
+ Pystyy tekemään zoomaus-animaatiota still-kuvien lisäksi myös videoon.

Miinukset:
– Leikkaaminen tapahtuu ainoastaan liu’uttamalla. Leikkaus on lopullinen ellet aloita klipin muokkaamista alusta.
– Mukana on teemafilttereitä, jotka ovat liian voimakkaita hillittyyn muokkaamiseen.
– Splice laittaa automaattisesti aikajanan perään oman logollisen outronsa, jonka saa onneksi pois päältä.

 

iMovie (iOS)

iMovie on perinteinen editointisovellus, joka löytyy kätevästi valmiina uusimmista iPhone-puhelimista. Videoiden mobiilieditointi on tullut yhä suositummaksi ja sen huomaa, kun etsii iMovien tutoriaalivideoita. Valmiit tehosteet ja musiikit ovat helposti tunnistettavia, sillä niihin törmää usein sosiaalisessa mediassa. Näiden sijaan kehoitankin käyttämään ennemmin yksinkertaisia fonttianimaatioita sekä palveluun itse tuotuja kappaleita.

Plussat:
+ Suosittu mobiilieditointi-sovellus, jonka vuoksi löydät ongelmatilanteissa helposti vastauksen googlettamalla.
+ Sovellus mahdollistaa oman raidan myös kuvituskuvalle.
+ Jos haluat päästä helpolla perheloman videoklippien editoimisessa, iMovie tarjoaa erilaisia traileri-pohjia, joihin käyttäjä vain syöttää kuvatut klipit. Älä kuitenkaan käytä valmiiksi graafisia trailereita organisaatioiden videoissa pohjien tunnistettavuuden vuoksi.

Miinukset:
– Tukee vain 16:9-kuvasuhdetta.
– Kaikki tekstit ovat valmiiksi animoituja. Valkoinen on ainoa värivaihtoehto fonteille. Teksti jää automaattisesti koko klipin mittaiseksi ja sen saa irti vain leikkaamalla.
– Rajalliset audioasetukset, vain äänenvoimakkuutta voi säätää.

 

Kinemaster (iOS ja Android)

Kinemasterin lataaminen on ilmaista, mutta täysversio kustantaa kuukaudessa 5,49 euroa. Vuoden paketti maksaa 45,99 euroa. Täysversiossa parasta on vesileiman poistuminen, jonka ohjelma lätkäisee ilmaisversiossa viennin yhteydessä videon ylälaitaan. Kinemaster on erittäin monipuolinen työkaluiltaan, jos vertaa muihin sovelluksiin. Erityismaininnan saa audion muokkaamisen kattavat vaihtoehdot.

 

Plussat:
+ Kaikista testattavista sovelluksista parhaimmat työkalut (mm. keyframet) audion muokkaamiseen.
+ Kuvaraitoja voi olla päällekkäin jopa neljä ja kuvituskuvaa pystyy editoimaan monipuolisesti.
+ Videon värejä ja sävyjä (color adjustment) on mahdollista muokata.
+ Voit ladata ilmaiseksi lisäominaisuuksia (bannereita, teemoja, musiikkia, ääniefektejä, animaatioita ja leikkausefektejä).

Miinukset:
– Tekstejä ei pysty liikuttamaan tai niiden animaatiota poistamaan.
– Testiversiossa exportattava video voi olla maksimissaan kooltaan 2.5 GB ja sisältää vesileiman.
– Ei vie vertikaalivideoita.
– Lisäominaisuuksista moni on ilmainen, mutta erikseen lataaminen kaupasta voi olla joidenkin mielestä työlästä.

Bonus: Video Crop – Trim & Cut Videos (iOS)

Tämä ilmainen ohjelma on näppärä, kun haluat rajata videon esimerkiksi vaakavideosta neliöksi. Ohjelma tarjoaa monipuolisesti valmiita kuvasuhteita videon rajausta varten, joista voit valita omaan tarpeeseesi oikean koon. Lisäksi videoklipin alun ja lopun siistiminen onnistuu Video Cropin avulla.

Jessin suosikki:

Kinemaster oli mielestäni näistä ehdottomasti paras. Mikäli budjettiisi sopii noin viiden euron kuukausimaksu, suosittelen monipuolisuuden vuoksi lämpimästi sovelluksen täysversiota. Muistathan viedä valmiin videon editointiohjelmista mahdollisimman hyvälaatuisena ja korkearesoluutioisena, jotta laatu ei kärsi.

Jos mobiilieditointi kiinnostaa, tutustu myös Videotuotannon työpaja-koulutukseemme.