LM Someco logo

Videoiden mobiilieditointi: neljä erilaista Android-sovellusta

Videoiden mobiilieditointi – millä sovelluksilla kevyt videoiden muokkaus onnistuu kätevästi? Viimeksi testasimme mobiilieditointiin tarkoitettuja iOS-sovelluksia. Tällä kertaa otimme testiin neljä eri Android-applikaatiota, joilla voit tehdä yksinkertaista ja kevyttä mobiilieditointia videollesi.

Adobe Premiere Clip (Android ja iOS)

 width=

Kun itse editoin Adoben Premiere Pro -ohjelmalla tietokoneella lähes päivittäin videoita laidasta laitaan, on mobiilisovellus yllättävän simppeli. Kyseessä on ilmainen ohjelma, mikä vaatii rekisteröitymisen Adobe Creative Cloudiin ennen käyttöä. Siksi odotukset on hyvä madaltaa minimiin. Clipistä löytyy vain yksinkertaisimmat toiminnot – toisaalta, mitä muuta aloitteleva editointitaituri tarvitsisikaan?

Plussat: 
• On kätevää, että Premiere Pro sekä Clip keskustelevat tarvittaessa keskenään.
• Kuvan värejä ja valoja pystyy säätämään tyylikkäästi pienin muokkauksin.
• Ohjelma on ilmainen, vaikkakin vaatii rekisteröitymisen.

Miinukset:
• Editointisovellus on liian riisuttu laajempaa editointia ajatellen.
• Ohjelmassa ei ole mahdollisuutta kuvituskuvaan, eikä se editoi muita kuin 16:9-kuvasuhteessa olevia videoita.
• Aikajanalla ei pysty hahmottamaan videoklippien kestoja, sillä jokainen pätkä on neliösymbolin muotoinen.

PowerDirector (Android)

Myönnän, etten kokeile PowerDirectoria ensimmäistä kertaa, sillä olen demonnut sen avulla mobiilieditoimista jo aiemmin. Haluan kuitenkin nostaa sen mukaan listalle, sillä suosittelen sitä lämpimästi, mikäli budjettiisi mahtuu 4,99 euron kuukausimaksu. Vaihtoehtoisesti voit valita 34,99 euroa kustantavan vuosipaketin.

 width=

Plussat:
• Ohjelma on selkeä ja helppo aloittelijankin sisäistää.
• Sisältää todella laajan valikoiman tekstien fontteja, värejä sekä mahdollisuuksia vääntää ja kääntää tekstiä tarpeen mukaan.
• Vertikaalivideoiden editoiminen on mahdollista.

Miinukset:
• Mikäli et hanki täysversiota, puhelimen galleriaan viedyssä videossa komeilee alareunassa PowerDirectorin logo.
• Ilman täysversiota ohjelma exporttaa parhaimmillaan 720p-resoluutioista videota.
• Vaikka kaikki mobiilieditointiin tarvittava tuntuu löytyvän ohjelmasta, mitään persoonallisia toimintoja applikaatiossa ei ole.

WeVideo (Android ja iOS)

 width=

WeVideon ilmainen kokeilu kiinnittää PowerDirectorin tapaan testikäyttäjän videoon vesileiman. Täysversio kustantaa kuukaudessa 10,99 euroa ja vuosipaketin hinta on 66,99 euroa. Henkilökohtaisesti pidän maksua todella korkeana, sillä tarjolla on selkeästi parempia sovelluksia edullisempaan hintaan. WeVideo on toisaalta selkeä ja yksinkertainen, mikä voi sopia videoeditointiin tutustuvalle aloittelijalle paremmin. Erikoisen ohjelmasta tekee se, että perinteisen aikajanan (timeline) sijaan ohjelma asettaa videoklipit päällekkäin.

Plussat:
• Selkeä ohjelma, jota oppii käyttämään nopeasti.
• Rotaatio- ja flip clip -toiminnot.
• Tarjoaa ajankohtaisia ja hauskoja editointiteemoja.

Miinukset:
• Kaikki olennaiset toiminnot ovat maksumuurin takana.
• Ei tue pystyvideon editointia, vaan jättää vertikaalivideon reunoihin sävyhäivytykset.
• Heittää automaattisesti videon alkuun paikallaan pysyvän otsikkokuvan, jota en suosittele käyttämään.

 

 width=FilmoraGo (Android ja iOS)

FilmoraGo yllättää kattavalla editointivalikoimallaan. Tämähän päihittää melkeinpä PowerDirectorin! Sovellus on muuten ilmainen, mutta mikäli käyttäjä haluaa viedä videon ilman viiden sekunnin mittaista FilmoraGon animoitua logoa, on ohjelman kaupasta ostettava 1,99 euron hintainen ”remove logo”-tuote. Muutamalla eurolla myynnissä on myös mm. filttereitä, erilaisia overlays-pintoja, fontteja ja leikkaustyylejä. Kuukausimaksua ei ole.


Plussat:
• Laaja teema- ja filtterikirjasto on täynnä (myös kaikessa järkyttävyydessään) hauskoja elementtejä, mitä voit laittaa videon päälle.
• Voit räätälöidä editointivalikkoa omien mieltymystesi mukaan. Jos et esimerkiksi tarvitse lainkaan tekstejä, voit piilottaa symbolit valikosta.
• Voit editoida videota 16:9-, 21:9- ja 1:1-kuvasuhteessa.
• Tekstitys-ominaisuus on harvinainen näky mobiilieditoinnin applikaatiossa. Vaikka tekstitys ei onnistukaan superkätevästi, tästä tulee suuri plussa. Tekstin keston sekä animaation voi määritellä itse. Mikäli haluat tekstityksesi kulkevan kuin Star Wars -elokuvassa, se onnistuu kyllä.

Miinukset:
• Vaikka kuvituskuva-mahdollisuuden tarjoaminen on hienoa, käytäntö sovelluksessa on kummallinen. Kuvituskuvia muokataan erillisellä sivulla, eikä normaaliin ”kerrokselliseen” aikajanaan tottunut editoija hahmota tätä heti.
• Käyttäjälle ei tarjota resoluutio-vaihtoehtoja videon viemisen yhteydessä.
• Loppuun lätkäistään FilmoraGon logo-animaatio.
• Lisäominaisuuksien kirjasto on yllättävän kattava, mutta ylipursuavan persoonalliset, koko videon ajan läpitunkevat animaatiot eivät ole mielestäni käyttökelpoisia. Mutta mikäli tarvetta on, voit lisätä videoosi esimerkiksi leijuvia tähtiä tai pitkin videota liiteleviä paperilennokkeja.

Bonus: VideoShow (Android ja iOS)

 width=

VideoShow on kuin oma pieni sosiaalinen mediansa. Supercameralla kuvaat Snapchat-tyyliin filtteröityjä videoita, joita voit editoida ohjelmassa villeillä teemasävyillä. Pääset myös kokeilemaan, miltä leukasi tai nenäsi näyttäisi filmitähti- tai jumalatar-tyylillä. Tämä sovellus sopii lähinnä hassutteluun ja Instagram Storiesin tai Snapchat-tyylisten videoiden pikaeditointiin.

Mikäli haluat sovelluksesta kaiken irti, valittavana on myös VIP-asiakkuus. Lisänä tulee muun muassa kamerafilttereitä sekä efektejä, mainokset tippuvat pois ja vesileimaa ei enää isketä mukaan lopulliseen videoon. Täysversiota pääsee kokeilemaan maksutta kolme päivää, jonka jälkeen voit valita joko vuosihinnaksi 17,99 euroa tai aina voimassa olevan VIP-asiakkuuden 31,99 eurolla.

Jessin suosikki:

Suosin itse tietokoneella editoimista aina silloin, kun kyseessä on hiemankin vaativampi videoprojekti. Sen sijaan puhelimella kuvatut lyhyet (esimerkiksi Instagram Storiesissa julkaistavat) videot saatan siistiä ja pikakäsitellä mobiilisovelluksen avulla. Tällöin tuotantoketju on kevyt, eikä vaadi ylimääräistä editointivaihetta esimerkiksi Premiere Prolla.

Aiemmin olisin suositellut edellä listatuista sovelluksista ehdottomasti PowerDirectoria, mutta edullisuutensa vuoksi FilmoraGo saattaa kiriä ohi. Ainoa selkeästi huono puoli jälkimmäisessä on se, ettei editointi käytännössä ole kauhean loogista, sillä aikajanan kokonaishahmottaminen on haastavaa. Oman suosikkisi löydä parhaiten testaamalla itse, millä mobiilieditointisi sujuu sutjakkaimmin!

Jos mobiilieditointi kiinnostaa, tutustu myös Videotuotannon työpaja-koulutukseemme.

Kirjoittaja: Jessi Ristilä

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta