LM Someco logo

Rimakauhu videokameran edessä – minkälainen on sähköinen omakuvasi?

Vloggaamisen suosio kasvaa ryminällä, video on myös yritysviestinnän uus musta ja muutenkin liikkuva kuva on osoittanut toimivuutensa. Omaa henkilöbrändiäkin pitäisi kehittää ja tuoda osaamistaan esiin. Monista meistä tuntuukin nykyisin, että esiintyminen videolla on lähes pakollista. Etenkin jos vastuualueesi käsittää viestintää, markkinointia ja/tai johtamista.

Teknisiä ohjeita ja vinkkejä on tarjolla paljon, mutta mitä rohtoja löytyy, jos rimakauhu iskee tai kohtaat itsetuntoon ja omakuvaan liittyviin haasteisiin? Mitä tehdä, kun oman äänen kuuleminen tuntuu kamalalta?

Kuten yleensäkin sosiaalisen median aktiiviseen käyttöön liittyvissä kysymyksissä, kynnys ei välttämättä ole tekninen osaaminen, vaan nimenomaan henkinen.

Olenko luonteva kameran edessä? Onko minulla mitään sanottavaa? Tekstiä on helpompi viilata ja julkaista tuotos vasta ankaran tuunaamisen jälkeen. Tekstimuotoisessa blogissa voi loistaa tekstillä olematta fyysisesti esillä.

Nuoremmat ikäpolvet (2000-luvulla syntyneet) ovat kasvaneet ottamaan selfieitä, kuvaamaan itseään muutenkin ja keskustelemaan ystävien kanssa FaceTimessä eli olemaan hyvinkin sinut sähköisen omakuvansa kanssa. Lähtökohdat ovat siis hyvin erilaiset kuin meillä muilla.

Toisille, iästä riippumatta, kameran eteen astuminen on luontevampaa kuin toisille. Meidän muiden on vain houkuteltava itsemme epämukavuusalueelle ja opeteltava luontevaa kameran edessä olemista.

Tässä muutama asia, jotka auttavat itseäni:

  • Olen valmistautunut hyvin. Koen olevani vahvoilla käsiteltävän asian kanssa eli tiedän mistä puhun.
  • Ajattelen ja kohdistan puheeni tietylle selkeästi rajatulle kohdeyleisölle ja puhun suoraan heille.
  • En kirjoita sanasta sanaan, vaan otsikkotason käsikirjoituksen.
  • Pyrin olemaan oma itseni, enkä esittämään ”asiantuntijaa”.
  • Ajattelen, että ääneni kuulemiseen ja maneerien huomioimiseen keskityn oikeasti vain minä, muita kiinnostaa asiasisältö.
  • Jos kyseessä ei ole suora lähetys ja otto menee plörinäksi, niin aina voi ottaa uusinnan.

 

Sitten pieni lohdutuksen sana: kaikkien ei tarvitse olla ja loistaa kameran edessä! Jos olet aidosti sitä mieltä, että viestisi välittyy parhaiten ja ilmaiset itseäsi luontevimmin tekstin muodossa, niin keskity siihen. Toisaalta, mistä voit tietää sen, jos et ole kokeillut videomuotoisen sisällön tuottamista?

Luonnollisesti videosisällön pitää olla toteutettu myös teknisesti niin, että sitä on mukava katsoa ja viesti välittyy sellaisena kuin lähettäjä on halunnut. Jos koet tarvitsevasi opastusta hyvän videon tekemiseen, ota yhteyttä videoguruumme Anttiin.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta