Someco

Livestriimaus Facebookissa – näin käytät Facebook Live -videota

Livestriimaus Facebookissa – näin käytät Facebook Live -videota

Suorat lähetykset ovat jo pitkään tehneet tuloaan sosiaaliseen mediaan Periscopen ja Snapchatin käytön kasvaessa kovasti. Sosiaalisen median jätti Facebook on rakentanut omaa vastaustaan livelähetyksiin jo pitkään ja maailmalla jo monella on mahdollisuus lähettäää livestriimiä suoraan Facebook-uutisvirtaansa. Facebook Live on nyt rantautunut myös Suomeen iOS -laitteille ja se on pian tuloillaan myös Androidille. Tässä pikaohjeet lähetyksen tekemiseen.

Facebook Live on jo hetken aikaa ollut käytössä verifioiduilla Facebook-sivuilla, mutta 5.3. alkaen Live tuli käyttöön myös laajemmin Facebook-sivuille.

Seuraamiesi sivujen, julkisuuden henkilöiden ja kaveriesi live-videot näkyvät uutisissasi. Katsellessasi live-videota tai videota, joka oli live-video, voit klikata Subscribe / Tilaa, jotta saat ilmoituksen, kun kyseinen julkaisija seuraavan kerran aloittaa live-lähetyksen.

 

Näin käytät Facebook Live -videota

Tehdessäsi normaalia julkaisua Facebookissa, valitse Live (viimeinen valinta oikealla alhaalla).

IMG_2149             IMG_2144

Anna suoralle lähetykselle nimi ja valitse kenelle haluat sen näkyvän. Ensimmäisen testin voi tehdä esimerkiksi pienelle kaveriporukalle, ryhmälle tai vain itselle. Huom! Yrityssivulla videot ovat aina julkisia, eli jos haluat harjoitella, kannattaa käyttää ensin henkilökohtaista profiilia ja rajattua yleisöä. Voit ennen lähetyksen aloittamista myös vaihtaa etukameran tai takakameran välillä.

IMG_2161

Aloita lähetys eli Go Live / Siirry live-tilaan. Näet suoran lähetyksen katsojien määrän, heidän kommenttinsa alalaidassa ja voit halutessasi vaihtaa kameraa etukamerasta takakameraan milloin tahansa lähetyksen aikana. Lähetyksesi voi olla enintään 30 minuutin pituinen. Voit estää katselijoita katsomasta lähetystäsi tai kommentoimasta suoran lähetyksen aikana napauttamalla katselijan kommentin vieressä olevaa profiilikuvaa ja napauttamalla sitten Estä.

IMG_2154

Lopeta lähetys valitsemalla Finish / Valmis. Video jää aikajanallesi talteen tavallisena videona ja voit muuttaa myöhemmin sen yksityisyysasetuksia, tallentaa sen omiin suosikkeihin tai poistaa sen.

IMG_2152

Pikainen vertailu Periscopeen – miksi Facebook Live

  • Molemmissa suorien lähetysten käynnistäminen ja julkaisu on yhtä vaivatonta.
  • Facebook Live ei tarjoa mitään suoraa keinoa levittää linkkiä videoon kuten Periscope Twitteriin, vaan video ilmaantuu automaattisesti Facebookin uutisvirtaan kavereille tai sivun seuraajille nähtäväksi. Toki muiden käyttäjien on mahdollista tilata itselleen ilmoitus toisen käyttäjän/sivun suorista lähetyksistä reaaliaikaisesti.
  • Facebook Live -video jää sivun seinälle talteen automaattisesti ilman ulkoisen palvelun hyödyntämistä.
  • Facebook Live -videon voi upottaa jo lähetyksen aikana ulkoiselle verkkosivulle, esimerkiksi blogiin.

On mielenkiintoista nähdä, miten Facebook Live -videon käyttäminen  yleistyy, varsinkin nyt kun se on auennut myös ei-verifioiduille Facebook -sivuille Suomessakin 5.3.2016 lähtien. Käyttökohteet ja -mahdollisuudet ovat toki samankaltaiset kuin Periscopella, mutta oleellista on, että isot yleisöt löytyvät jo Facebookista, joten Facebook Live mahdollistaa ihmisten tavoittamisen kätevästi suoraan uutisvirrassa.

Artikkeli päivitetty 7.3.2016