Someco

LinkedIn kehittyy ja 3 vinkkiä tehokkaampaan henkilökäyttöön

LinkedIn kehittyy ja 3 vinkkiä tehokkaampaan henkilökäyttöön

linkedin_somekoulutusLinkedInin käyttäjämäärä on kasvanut Suomessa nopeammin kuin aikoihin, mutta palvelu ei silti aina ihastuta käytettävyydellään. Koulutuksissa kuulen toisinaan kevyesti tuskansekaisia huokaisuja, kun etsimme reittiä milloin mihinkin toimintoon. Olen tähän asti yrittänyt kehitellä koulutettaville lennokkaita kannustuslauseita keventämään uuden opettelun tuskaa, mutta onneksi LinkedIn on nyt itse saanut paljon muutosta aikaan.

LinkedInin käyttöä hankaloittava yksi osatekijä lienee uupuva mahdollisuus käyttää palvelua suomeksi. Toisaalta ylipäätään palvelussa viikottain vietettävä aika on montaa muuta yhteisöpalvelua pienempi, joten monelle käyttäjälle eri mahdollisuudet ja monipuoliset valikot eivät heti tule tutuksi. Eräs yksittäinen ongelma on ollut muun muassa muistaa klikkailla oman profiilin Edit-painiketta yhä uudestaan profiilia huolella viilatessa. Kehitystä kuitenkin tapahtuu, kuten seuraavasta käy ilmi.

Uutta henkilöprofiileissa

LinkedIn-henkilöprofiilin muokkaus helpottui ennen joulua. Nyt voit suoraan suunnistaa oikeaan kohtaan profiilisssasi ja asettaa kursorin muokkausta vaativan tekstin kohdalle, niin avautuu valikoimasi osio kehystettynä. Otsikon tai tekstin muokkaus on näin vain yhden klikkauksen päässä.

uusimuokkaus-noyes

Jos viilaat profiilista pienempiä yksityiskohtia, kannattaa klikata uutisvirtaan ajatutuvat ilmoitukset pois päältä. Tämä on jo tovin onnistunut näppärästi oikean sarakkeen “Notify your network?” –laatikon sisällä. “No”-tilaan tätä asetusta ei kuitenkaan ainiaaksi kannata unohtaa. Esimerkiksi uudesta työpaikasta, taidosta tai kurssisuorituksesta on ihan suositeltavaakin antaa verkostosi lukea.

Toisena uudistuksena oman profiilikuvan vierestä, vanhan Edit-painikkeen tilalta, löytyy nyt painike “View profile as”. Pääset ilman sen kummempia selaimenvaihtokikkailuja siis tarkastelemaan, miltä profiili näyttää muille palvelun käyttäjille tai aivan julkisestikin. Pyörää ei ole keksitty uudestaan, vaan toimintamalli on sama kuin Facebookissa. Sivun yläreunaan siis ilmestyy kaistale, joka kertoo kenen silmin profiiliasi nyt katsot. Toimii.

uusimiltaprofiilinayttaa

Kolmas uudistus liittyy profiilin katsontakertoihin ja omien toimien tilastointiin LinkedInin ”Who’s viewed your profile” -sivulla. Nämä tiedot (uusimpana ”Actions taken” eli mitä itse olet viimeisen viikon aikana tehnyt LinkedInissä) kuuluvat ehkä tosin enemmän ”fun to know” -osastoon kuin kovinkaan välttämättömään osaamisalueeseen. Erilaisilla vertailuilla ja tilastoinneilla LinkedIn pyrkinee kannustamaan käyttäjiään viihtymään palvelussa pidempään ja palaamaan takaisin aiempaa useammin.

Myös muutoksia etusivulle on LinkedInin joulukuisen uutisoinnin mukaan tiedossa. Lisäksi yliopistosivut ja niihin liittyvät vertailumahdollisuudet opiskelijoita ajatellen laajenevat jatkuvasti. Kurkista vaikka yläsarakkeen linkeistä Education ja sieltä University Finder. Valitsemalla sijainniksi ”Finland”, pääset tarkastelemaan kattavasti suomalaisia korkeakouluja samassa listauksessa.

 

Tiesitkö jo nämä?

Seuraavassa vielä otsikossa lupaamani kolme täsmävinkkiä jokaiselle LinkedIn-profiilin omaavalle:

1) Kustomoi profiilisi osoite

Kun oma LinkedIn-profiili on viilattu edustuskuntoon, sitä ei suotta kannata piilotella. Käy lyhentämässä omalle profiilillesi kustomoitu osoite alla olevan kuvaohjeen reittiä. Muista sitten linkittää profiilisi vaikka sähköpostisi allekirjoitukseen tai yhteisöpalveluissa omien tietojesi kuvaukseen. Edustava LinkedIn-profiili toimii ikään kuin oman henkilökohtaisen kotisivun sijaisena – paikkana, josta sinusta ja osaamisestasi voi hakea lisätietoja jäsennetyssä muodossa.

kustomointi

2) Järjestele profiilin eri osiot itsellesi edulliseen järjestykseen

LinkedIn-profiilissa on mahdollista päättää itse, missä järjestyksessä tuot esille tietoja itsestäsi. Aivan kuten työhakemuksessa tai CV:ssä konsanaan, korosta niitä puolia, jotka ovat vahvuuksiasi. Jos siis olet urasi alkumetreillä ja vahvuutesi on ennemminkin koulutuksesi ja vastavalmistunut lopputyö, kuin työkokemus, nosta koulutus-osio alkuperäistä ylemmäksi.

uusijarjesteleosiot

Aivan ylimmäisenä säilyttäisin silti tosin yhteenvedon, sillä se on profiilin luetuin osio. Tyypillisin virhe on, ettei sitä löydy ollenkaan. Varaa aikaa, tartu härkää sarvista ja käy hommiin – stalkkaa kontakteiltasi esimerkkiä tai etsi inspiraatiota vaikkapa täältä. Premium-käyttäjille LinkedIn tarjoaa muuten nyt uutena ominaisuutena myös optimointivinkkejä (eli yhteenvetoon sopivia avainsanoja) kohti hauissa paremmin esille nousevaa yhteenvetoa.

3) Hallitse meilitulvaa – ilmoitukset ryhmäkeskusteluista kerralla haltuun

Ryhmät LinkedInissä ovat erinomainen paikka seurata ammatillista keskustelua, hakea uusia ajatuksia (myös maailmalta) ja kehittää näin itseään. Ihan joka päivä harvalla on töiden lomassa aikaa lukea ja aktivoitua LinkedIn-ryhmissä. Liian tiheään saapuvat sähköposti-illmoitukset alkavat äkkiä ärsyttämään.

Klikkailemalla reittisi yläkulman kuvakkeesta “Privacy and Settings” –sivulle ja ryhmäasetusten välilehdelle, voit helposti jokaisen ryhmäsi osalta päättää, miten usein sähköposteja mistäkin ryhmästä vastaanotat. Itselläni on tapana pyhittää LinkedIn-keskusteluille aikaa kerran viikossa edes sen verran, että tsekkaan aina sähköpostimuistutuksen saavuttua, millä otsikoilla keskusteluissa edetään.

ryhmameilit-ymp

Privacy and Settings -sivun valikoista löytyy muutenkin paljon valinnanvaraa, kannattaa käydä tutustumassa! Ja luonnollisesti 😉 , lisää vinkkejä LinkedInin henkilö- ja organisaatiokäyttöön olet tervetullut hakemaan LinkedIn-koulutuksesta, joko Helsingistä tai Turusta.

15.01.2015