Someco

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Instagram julkaisi myöhään tiistai-iltana, että Instagram Live on lanseerattu globaalisti ja että se tulee kaikkien Instagramin käyttäjien käyttöön tulevien viikkojen aikana. Monelle ominaisuus on jo saapunut sovelluksiin ja olemme nyt nähneet ensimmäisiä suoria lähetyksiä Instagramissa. Taneli meiltä Somecosta teki keskiviikkona 25.1. suoran lähetyksen Somecon Instagramissa, ja lähetyksen aiheena oli testata Instagram Liveä ja keskustella sen tuomista mahdollisuuksista. Tässä blogissa kirjoitan yhteenvedon siitä, miten Instagram Live toimii ja millaisia mahdollisuuksia toiminto tarjoaa.

Suorat lähetykset yleistyvät yhä

Periscope aloitti trendin, mutta viime aikoina suosituimmaksi suorien lähetysten teon kanavaksi on noussut sosiaalisista medioista suurin, Facebook. Niin yrityssivuilla kuin henkilösivuilla on voinut suoria lähetyksiä tehdä jo lähes vuoden ajan. Joulukuussa Twitter avasi suorien lähetysten toteutusmahdollisuuden omaan mobiilisovellukseensa eli Periscopea ei enää tarvita Twitterissäkään välikätenä suoran lähetyksen toteutukseen, ja nyt Instagram tuo suorat lähetykset vaihtoehdoksi kuulumisista ja tapahtumista viestimiseen.

Instagram Live – suora lähetys Instagramissa

Instagram, tuo perinteisesti visuaalisiin kuviin panostanut kanava, on tehnyt viime aikoina palveluunsa paljon lisätilaa videoille. Instagram Storiesin avulla on voinut jo aiemmin julkaista lähes suorana lähetyksenä videopätkiä hauskasti filtteröitynä ja tekstitettynä, mutta nyt aidosti suorat lähetykset ovat rantautuneet Instagramin mobiilisovellukseen. Tulemme varmasti näkemään paljon erilaisia suoria lähetyksiä aina reaaliaikaisista tapahtumaterveisistä julkkisten behind the scenes -julkaisuihin.

Jos haluat käyttää Instagram Live-toiminnallisuutta, päivitä Instagram-sovelluksesi versioon 10.0. Näet seuraamiesi henkilöiden suorat lähetykset Instagram-Stories osiosta mobiilisovelluksen yläreunasta, ja jos haluat hakea muiden suoria lähetyksiä, löydät niitä sovelluksen ”Explore” -osiosta. Suorien lähetysten teko on yksinkertaista – seuraavassa saat perusohjeistuksen lähetyksen tekoon.

Näin teet suoran lähetyksen

  1. Siirry mobiilisovelluksessasi Instagram Stories -osioon (eli siirry uutisvirran näytöllä vasemmalle).
  2. Valitse alareunasta Stories-osion vaihtoehdoksi ”LIVE”. Muita vaihtoehtoja ovat tavallinen Stories-julkaisu, Bumerangi eli looppaava julkaisu ja ilman käsiä toteutettava Story. Voit myös valita, kummalla puhelimesi kameralla kuvaat.
  3. Seuraavaksi ”Aloita live-video”. Osa seuraajistasi saa nyt ilmoituksen, jolloin he voivat alkaa katsoa lähetystä.

Kokemuksia Instagram Livestä 25.1.

Taneli Pasanen meiltä Somecosta veti Somecon ensimmäisen suoran lähetyksen Instagramissa 25.1. klo 10.15. Mukaan löysi lähetyksen aikana yhteensä 40 katsojaa ja heistä varsin moni päätyi myös kommentoimaan lähetyksen aikana. Seuraavassa havaintoja, joita Instagram Livestä tehtiin muihin suoraa lähetystä tarjoaviin kanaviin liittyen.

Kommentoinnin yksinkertaisuus ja loogisuus

Instagram Livessä suoran lähetyksen kommentointi on tehty todella käteväksi. Verrattuna muihin suoran lähetyksen mahdollistaviin kanaviin, on Instagramissa keskustelun käyminen suoran lähetyksien katsojien kanssa helpompaa, kun kommenttien selaaminen on mahdollista sekä suoran lähetyksen vetäjälle että siihen osallistuville.

Suora lähetys poistuu heti

Kun päätät suoran lähetyksesi, se katoaa Instagramista. Suora lähetys on siis katsottavissa vain suorana. Tässä kohdin Instagramissa toiminnallisuus siis on selkeästi erilainen kuin Facebook Livessä, jossa voi halutessaan tallentaa suoran lähetyksen, jolloin se jää uutisvirtaan esille ja muidenkin katsottavaksi. Facebookin ja Instagramin suorista lähetyksistä löytyy siis hieman eroavaisuuksia.

Suunnittelun tärkeys

Suoriin lähetyksiin liittyen on tärkeä muistaa suunnitella ennakkoon, mistä suoran lähetyksen aikana on tarkoitus puhua. Käsikirjoitus on tärkeä tuki, johon voit palata, jos kesken suoran lähetyksen paineen muisti pätkäiseekin. Ennakkosuunnittelu ja esiintyjän valmistautuminen videolla on tärkeää, jotta lähetyksestä saa onnistuneen kokonaisuuden!

Joko sinä olet katsonut suoria lähetyksiä tai kenties toteuttanut oman Instagram Liven? Kerrothan kokemuksiasi joko kommenttiboksissa tai vaikka Twitterissä!