Someco

Blogi vai videoblogi – Kumpaa asiantuntijan kannattaisi hyödyntää?

Blogi vai videoblogi – Kumpaa asiantuntijan kannattaisi hyödyntää?

Videosta on puhuttu viime aikoina todella paljon ja osa vannoo sen olevan ratkaisu sisältöjen leviämiseen. On totta, että orgaaninen näkyvyys on viime aikoina ollut laskussa ja videot voivat olla hyvä keino saada näkyvyyttä enemmän, koska kanavien algoritmit suosivat niitä.

Blogikirjoituksia olen itse raapustellut vuodesta 2013 ja viime aikoina testannut erityisesti videoblogeja. Työssäni Somecolla koulutan paljon eri alojen asiantuntijoita aktivoitumaan sosiaalisessa mediassa. Tämän takia haluan testata eri sisältömuotoja omien kanavien kautta, koska pystyn kertomaan omista kokemuksistani koulutuksissa. Seuraavaksi pohdin, onko blogi vai videoblogi asiantuntijan kannalta parempi vaihtoehto. Kirjoituksen näkökulmana on se, että asiantuntija tuottaa sisältöä omiin sosiaalisen median kanaviin.

Sisällön suunnittelu ja kuvaaminen

Blogikirjoituksia on keskimäärin helpompi tehdä kuin videoblogeja. Tärkeimpänä syynä pidän lähinnä sitä, että olen tottunut kirjoittamaan tekstejä pienissä osissa esimerkiksi kappaleen kerrallaan, kun taas video on parempi kuvata kerralla kokonaan. Jos videon haluaisi kuvata osissa, kamerat, valot ja mikit pitäisi aina asentaa uudelleen. Tarvittaessa olisi hyvä myös siistiytyä ja vaihtaa vaatteet ennen kuin videon kuvaamisen voi aloittaa. Tekstiä voi kirjoittaa milloin haluaa, minkä näköisenä haluaa, ja viilata niin paljon kuin haluaa.

Riippuen kirjoitusvalmiuksista blogikirjoituksen voi saada valmiiksi alle tunnissa. Videoblogin tekoon voi helposti mennä useampi tunti, riippuen siitä miten paljon videota on aikomus editoida. Esimerkiksi videon tekstitys vie paljon aikaa, eikä videon suunnittelukaan välttämättä ole nopea prosessi.

Ajallisesti mitattuna blogikirjoituksen voi siis saada valmiiksi nopeammin.  On toki myös mahdollista antaa videoiden kuvaus ja editointi jollekin toiselle hoidettavaksi, ja itse hoitaa vain suunnittelun ja puhumisen. Muun muassa Hjallis taitaa tehdä näin omien videoiden kanssa.

Videoiden teko vaatii enemmän rahaa?

Jos videoita haluaa tehdä omiin sosiaalisen median kanaviin, videoiden teko voi vaatia muutaman uuden hankinnan. Tarvittaessa voi myös kysyä esimieheltä, voiko työnantajan kalustoa lainata omiin videoihin.

Videoblogin voi ilman muuta kuvata kännykkäkameralla. Jos kuitenkin haluaa panostaa videoihin enemmän, esimerkiksi kameran, jalustan ja mikrofonin ostaminen voivat tulla hyvin nopeasti eteen. Osa voi myös hankkia erillisiä valoja, ja editointiohjelman hankkiminen voi tulla tarpeeseen.

Blogikirjoituksia voi sen sijaan kirjoittaa vaikka kännykällä tai tietokoneella, mutta muita hienoja hankintoja ne eivät vaadi. Tältä kantilta ajateltuna blogikirjoituksissa on matalampi aloituskynnys, koska tarvittavat välineet löytyvät kaikilta jo valmiiksi.

Esiintymistaidot

Blogikirjoitusten tekeminen ei vaadi tekijältä sen suurempia esiintymistaitoja ja siinä pärjää hiljaisempikin kaveri. Videolla esiinnyttäessä tulee kuitenkin ottaa huomioon myös se, miten asiansa videolla esittää. Laiska olemus, huono ryhti, totinen ilme ja hiljainen ääni voivat karkottaa videon katselijat nopeasti pois. Huono valaistus ja heiluva kamera vaikeuttavat myös viestin ymmärtämistä. Pitää myös päättää haluaako videon tekstittää. Väittäisinkin, että kiinnostavan videon tekemisessä pitää ottaa keskimäärin enemmän asioita huomioon kuin blogikirjoituksissa. Mielenkiintoinen asia huonosti esitettynä ei välttämättä tule ymmärretyksi. Toki tämä pätee myös blogikirjoituksiin.

Sisältömuodon valintaan vaikuttaa varmasti se, kumman kokee itselleen mieluisammaksi. Itse en ole koskaan ollut taitava kirjoittamaan ja blogikirjoituksen teko vie välillä minulta paljon aikaa. Käytännössä en ole pitänyt itseäni luonnollisena esiintyjänäkään. Silti tuntuu, että videoiden avulla minun on helpompi tuottaa sisältöä.

Missä blogit ja vlogit julkaistaan?

Jos blogin ylläpitäminen kiinnostaa, voi se vaatia oman blogisivun perustamista. On olemassa myös helpompia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Medium-palvelu. Myös LinkedInissä voi julkaista omia blogikirjoituksia. Jos asiantuntijalla on aikomus kirjoittaa enemmän tekstejä, oman blogisivuston perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Tällöin kaikki kirjoitukset ovat näppärästi samassa paikassa tallessa. Blogisivun perustaminen ei ole vaikeata, mutta kyllä siihen hieman kuluu aikaa.

Videoblogien kohdalla YouTube on varmasti yleisin vaihtoehto julkaisemiseen. Videot voidaan ladata myös suoraan sosiaalisen median kanaviin natiivivideoina. YouTuben kohdalla käyttäjä pääsee todella helpolla, koska siellä on olemassa peruspohja omalle sivulle ja videoiden lataaminen omalle pääsivulle on hyvin helppoa. Toki videon latautuminen YouTubeen vie aikaa. Omaa pääsivua ei pysty paljoa muokkaamaan, joten sivua on hyvin helppo hallinnoida. Taustakuvan lataaminen ei vaadi myöskään suuria taitoja.

Tutki, mihin reagoidaan

Olen itse huomannut, että blogikirjoituksiin on helpompi saada jakoja, mutta videoita taas kommentoidaan enemmän. Esimerkiksi Twitterissä on hyvin vaikea saada muut käyttäjät jakamaan videoita eteenpäin, kun taas blogikirjoituksiin voi helposti saada kymmeniä jakoja. Videot puolestaan keräävät enemmän kommentteja.

Olen itse arvottanut kommentin aina tärkeimmäksi reaktioksi, koska silloin sisältö on oikeasti katsottu, luettu tai kuunneltu läpi.

Tuntuu, että videoiden avulla on tehokkaampaa saada ihmisiä oikeasti kiinni. Tällä hetkellä myös eri kanavien algoritmit suosivat videoita, joten siksi monet varmasti nyt kokeilevat omia videoita.

Sisällön selaaminen

Blogikirjoituksia on paljon helpompi selata nopeasti läpi. Tästä monet pitävät, sillä esim. Twitterin ja LinkedInin kautta voi hyvin selata uusia blogikirjoituksia esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä, kun on muutama ylimääräinen minuutti aikaa. Yhden kirjoituksen voi nopeasti selata ja katsoa tärkeimmät näkökulmat läpi.

Videoiden heikkous on niiden huono selattavuus. Esimerkiksi viiden minuutin video pitää melkeinpä katsoa alusta loppuun, jotta katsoja tietää, mistä videossa on kyse. Videon katsomiseen pitää varata enemmän aikaa ja kuulokkeet ovat myös tarpeelliset, jos videon haluaa katsoa vaikka bussissa tai junassa. Monesti video voi jäädä puhtaasti katsomatta, jos aikaa ei ole riittävästi tai kuulokkeita ei ole mukana.

Uskoisin, että tämän takia usein videoblogien katselukerrat jäävät pienemmiksi kuin blogikirjoituksien lukijamäärät. Katselukertojen määriin vaikuttavat paljon myös tilaajamäärät. Jos tilaajia on saanut itselleen YouTubessa suuria määriä, myös katselukerrat ovat suurempia.

Tuntuu kuitenkin, että blogikirjoituksen linkkiä klikataan herkemmin kuin YouTube-linkkiä. Itsekin voin myöntää, että klikkailen enemmän blogikirjoitusten linkkejä, mutta jätän usein kirjoitukset myös lukematta, jos ensimmäiset pari kappaletta eivät saa mielenkiintoani heräämään.

Jos henkilö saadaan katsomaan videota, hän voi olla paljon paremmin läsnä sisällön kanssa kuin blogikirjoituksen lukija.

Tämän olen myös itse huomannut, sillä jos alan katsomaan videota, katson sen videon oikeasti läpi ja en tee samalla jotain muuta. Video voi hyvinkin koukuttaa katsojaa enemmän ja katsojat voi saada paremmin kiinni videon avulla.

Lopputulos

Uskon, että blogikirjoitusten tuottamisessa on varmasti matalampi aloituskynnys, koska kirjoittaminen on monelle tutumpi tapa tuottaa sisältöä.

Videon julkaisemalla ihminen antaa itsestään enemmän julki, koska hän on kasvoillaan esillä, siinä missä blogikirjoittajasta näkyvintä ovat sanat.

Aremman asiantuntijan on ehkä turvallisempi aloittaa blogikirjoituksilla. Esiintymään tottunut asiantuntija voi toki hypätä suoraan videoiden pariin.

On myös totta, että erilaisia blogisivuja on todella paljon olemassa ja näkyvyyden saaminen kirjoituksien avulla voi olla hyvin hankalaa. Kirjoituksen pitää olla sisällöltään todella hyvä, että se leviää enemmän. Videoita tehdään vielä paljon vähemmän ja niiden avulla on mahdollista saada helpommin näkyvyyttä, koska monet kanavat suosivat tällä hetkellä myös videota. Sisältö on kuitenkin molemmissa erittäin tärkeätä eli pelkkä video ei itsessään kiinnosta ketään, jos sisältö ei ole kunnossa. Sama pätee myös blogikirjoituksiin. Näkyvyyttä voi kuitenkin saada tällä hetkellä videoiden avulla helpommin ja ainakin kommentteja videot keräävät tällä hetkellä enemmän.

Siispä selkeätä voittajaa ei tässä vertailussa ole, koska asiaan vaikuttavat myös asiantuntijan omat motiivit ja taidot. Osa meistä on todella taitavia kirjoittajia ja he saavat viestinsä paremmin sanottua kirjoittamalla. Toiset taas ovat parempia puhumaan ja saavat vakuutettua muut taitavilla puhelahjoillaan. Tärkeintä on, että jokainen löytää itselleen luontaisen tavan tuottaa sisältöä. Itse kannustaisin myös välillä poistumaan omalta mukavuusalueelta. Ja jos videorimakauhu yllättää, kannattaa lukaista myös meidän Mikon blogikirjoitus.

08.01.2018