LM Someco logo

Suora lähetys – onnistu näillä 7 vinkillä!

Suomessa on ollut mahdollisuus tehdä puhelimien avulla suoria lähetyksiä jo jonkin aikaa. Tietä raivasi alkuun Periscope, jos jätämme tässä kohtaa esim. Bambuser-palvelun pois laskuista. Facebook Live tuli Suomessa käyttöön viime vuoden helmikuussa ja sen jälkeen suoran lähetyksen on voinut tehdä myös suoraan Twitteristä. Instagramin suora lähetys-ominaisuus on tullut uusimpana käyttöön noin kaksi kuukautta sitten. Suoran lähetyksen tekeminen ei ole enää kanavariippuvaista. Mitä asioita kannattaa siis ottaa huomioon, kun alat tekemään suoria lähetyksiä omille seuraajillesi?

1. Harjoittele suoran lähetyksen tekemistä ensin omalla tilillä tai suljetussa ryhmässä

Muistan hyvin ensimmäiset suorat lähetykseni Periscopesta. Kämmenet hikoilivat ja pulssi nousi pahemman kerran. Mitä jos joku tulee kommentoimaan jotain törkeätä? Mitä jos en saa ollenkaan katsojia? Suoran lähetyksen tekeminen on tekniikaltaan hyvin yksinkertaista, mutta kameran edessä ei ole helppoa olla.

Ennen ensimmäisiä virallisia lähetyksiä on suotavaa kokeilla ensin suoran lähetyksen tekoa oman tilin kautta tai esimerkiksi Facebookissa suljetun ryhmän kautta. Voit vaikka tehdä suoran lähetyksen ensiksi työkavereillesi ja opetella, miten kameran edessä kannattaa olla. Myös puheen nopeutta ja äänen voimakkuutta voi harjoitella, koska ne ovat myös tärkeitä asioita. Suoran lähetyksen yksi tavoite on kuitenkin se, että katsojat saavat puheestasi selvää. Ensimmäiset suorat lähetykset ovat jännittäviä, joten harjoittele etukäteen suoran lähetyksen tekoa ja varmasti onnistut jatkossa paremmin.

2. Valmistaudu ja mieti mitä aiot sanoa

Harjoittelun lisäksi on hyvä miettiä suoran lähetyksen runkoa ja sisältöä. Mitä aiot sanoa ja missä järjestyksessä? Ilman selkeää runkoa puheesi pääsisältö voi hyppiä helposti edestakaisin, jonka takia suoraa lähetystä voi olla vaikea seurata. Katsojat ovat hyvin malttamattomia ja jos suoraa lähetystä on vaikea seurata, annat samalla katsojille oivan tilaisuuden lopettaa lähetyksesi katsomisen.

Tein itse tämän virheen ensimmäisissä vedoissani ja voin sanoa, että ne kymmenen sekunnin hiljaiset hetket eivät ole mukavia. Samalla myös katsojien määrä tippuu roimasti. Tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kirjoita siis vaikka paperille ylös sisältösi tärkeimmät pointit, niin lähetystäsi on mukavampi seurata, koska puheesi etenee suunnitelmallisesti.

3. Mieti, missä tilassa aiot kuvata suoran lähetyksen

Tämä voi kuulostaa turhalta, mutta turhaa se ei todellakaan ole. Kuvauslokaatiota kannattaa ilman muuta miettiä, koska kukaan ei halua katsoa suoraa lähetystä, missä esim. puhe kaikuu pahasti. Jos haluat välttämättä kuvata suoran lähetyksesi tilassa, missä on paha kaiku, voit myös ostaa ulkoisen mikrofonin puhelimeesi. Suoraan lähetykseen sopivan mikrofonin saat helposti alle sadalla eurolla ja voit käyttää mikfronia myös muiden videoiden teossa.

Myös riittävä valaistus kannattaa varmistaa. Puhelimien kameroiden kapasiteetit heikkenevät todella paljon pimeässä valaistuksessa, joten suoran lähetyksen kannalta on hyvä valita lokaatioksi sellainen tila, missä on mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Voit sijoittua esimerkiksi lähelle ikkunoita. Suoran lähetyksen kuvanlaatu paranee selvästi, jos valaistus on kunnossa. Tarvittaessa voit hankkia myös ulkoisia valoja, jotta saat paremman valaistuksen videollesi.

4. Varmista, että tekniikka ja nettiyhteys pelaavat

Muistan hyvin, kun ensimmäisten työpäivien aikana Somecolla noin vuosi sitten teimme Markon kanssa #Somenkieliset-lähetyksen ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä Facebook Livellä ja Periscopella samaan aikaan. Facebook Live oli juuri silloin levinnyt Suomeenkin asti ja kokeilimme sitä mielenkiinnosta.

Suora lähetys Facebook Livellä meinasi loppua ennen kuin se ehti alkaakaan, koska emme saaneet millään lähetystä toimimaan. Kokeilimme kaikkien puhelimia, mutta lähetys ei vaan suostunut alkamaan. Loppujen lopuksi saimme suoran lähetyksen Facebook Livellä käyntiin minun puhelimella ja Minnan Facebook-tunnuksia lainaten.

Onneksi nämä tekniset haasteet ovat ymmärtääkseni vain muisto menneisyydestä, mutta silti ennen suoran lähetyksen tekoa kannattaa testata, että laitteet varmasti toimivat. Nettiyhteys kannattaa myös testata, koska suoran lähetyksen tekeminen vaatii hyvää nettiyhteyttä puhelimesta. Viimeisenä teknisenä asiana kannattaa ladata puhelimen akku täyteen, jos aiot tehdä pitkän suoran lähetyksen, koska suora lähetys syö akkua todella nopeasti.

5. Kerro suorasta lähetyksestä etukäteen

Miten sitten saa suoraan lähetykseen katsojia? Kaikki me emme ole samaan aikaan puhelimien tai koneen äärellä katsomassa suoraa lähetystä, joten siitä kannattaa myös kertoa etukäteen omissa kanavissa. Kerro selkeästi päivä ja kellonaika, milloin suora lähetys alkaa. Voit hyvin kertoa lähetyksestäsi viikkoa ennen virallista lähetyspäivää. Twitterissä voit kertoa asiasta vielä muutamaan kertaan viikon aikana. Tarpeen tullen mainosta rahallakin suoraa lähetystäsi eri kanavissa.

6. Käytä kamerajalustaa

Varsinkin ensimmäisiä suoria lähetyksiä tehdessä jännitys voi olla suurta. Jännityksen takia kädet voivat myös alkaa tärisemään. Ilman ylimääräistä jännitystäkin harvalla meistä on niin supervakaa käsi, ettei kamera alkaisi kuvatessa heilumaan. Kamerajalusta on edullinen, mutta todella järkevä hankinta suoran lähetyksen tekoon. Heiluva suora lähetys ei ole katsojaystävällinen ja sekin antaa katsojille hyvän syyn lopettaa lähetyksen katsomisen. Jalustoja saa todella edullisesti, koska puhelin on laitteena kevyt ja se ei vaadi kallista ja jykevää jalustaa.

7. Keskustele, kysy kysymyksiä ja hae reaktioita katsojilta

Tässä kohtaa kaikki tekniset asiat alkavat olla kunnossa ja voit aloittaa suoran lähetyksen. Nyt kaikki on enää sisällöstäsi kiinni. Suorassa lähetyksessä kannattaa suosia dialogia monologin sijaan. Puhuva pää itsessään voi olla tylsähkö. Kysy katsojilta lähetyksen aikana paljon kysymyksiä ja keskustele heidän kanssaan sekä anna samalla heille syy katsoa lähetystäsi pidempään. Facebook Livessä reaktioiden avulla voit myös järjestää kevyitä äänestyksiä pyytämällä katsojia äänestämään painamalla eri reaktioita.

Pidemmissä lähetyksissä voit myös kertoa, mitä olet seuraavaksi käymässä läpi lähetyksen aikana. Muiden katsojien on helpompi jäädä seuraamaan lähetystäsi, jos he tietävät, mitä seuraavaksi on luvassa.

Näillä vinkeillä mielestäni suoran lähetyksen pitäisi onnistua suuremmalla todennäköisyydellä. Jäikö kenties minulta jokin tärkeä asia käymättä läpi? Heitä minulle kommenttia Twitterissä, niin keskustellaan asiasta lisää!

Kirjoittaja: Taneli Pasanen

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta