LM Someco logo

Video kehittyy ja suosio kasvaa – Foom Pro –tapahtuman antia

Ensimmäistä kertaa järjestetty Foom Fest -tapahtuma starttasi torstaina 27.4. videoiden tekijöille ja suunnittelijoille suunnatulla Foom Pro -ammattilaispäivällä. Vaatimattomasti nimetty tapahtuma”Future of Online video and media” tarjoili inspiroivan kattauksen ja läpileikkauksen uuteen mediaan. Puheenvuoroissa liikuttiin laajalla skaalalla aiheiden vaihdellessa esimerkiksi kansainvälisten menestysformaattien luomisesta virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen markkinoinnissa. Tällaisen seminaarin haasteena on usein se, että tulokulma on turhankin laaja ja konkreettiset kotiin viemiset jäävät lopulta aika ohuiksi. Käsittelyn laajuus oli kieltämättä myös Foom Pron ongelmana, mutta erittäin hyvin valitut huippupuhujat kompensoivat tätä tarjoamalla vastinetta rahalle mielenkiintoisilla esityksillään. Päällimmäisenä päivästä käteen jäi siis inspiraatio liikkuvaa kuvaa ja tubettamista kohtaan, joka sekään ei ole ihan huono saavutus tällaiselle tapahtumalle.

Joukkoistamisesta 360-videon nousuun

Aamupäivän ensimmäinen keynote-puhuja, Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola kertoi uudenlaisesta tavasta tuottaa elokuvia yhteistyössä fanien ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyö voi olla toisaalta Crowdfunding-rahoituksen hankkimista projekteille, jotka eivät olisi useinkaan rahoitettavissa perinteisin menetelmin. Tästä paremmin tunnetusta joukkorahoituspuolesta on kuitenkin syytä erottaa growdsourcing eli joukkoistaminen, jossa fanit osallistuvat itse elokuvan tuotantoon eri tavoilla osaamisensa pohjalta tai esimerkiksi toimimalla koeyleisönä. Joukkoistaminen tarjoaa Vuorensolan mukaan erittäin vahvan markkinointikanavan sitoutuneen yhteisön kautta. Tätä keinoa voisi toki hyödyntää yleisesti laajemminkin markkinointiviestinnässä: joukkoistaminen tarjoaisi paljon mahdollisuuksia yrityksille ja organisaatioille sitouttaa omia kohderyhmiään.

Yksi aamupäivän mielenkiintoisimmasta esityksistä liittyi virtuaalitodellisuuteen: MandtVR:n Neil Mandt puhui erityisesti 360 videon ja Virtual Realityn tulosta valtavirtaan. Eniten mediahuomiota alalla saavat usein uudet tekniset innovaatiot, kuten esimerkiksi eri valmistajien virtuaalilasit. VR-lasien määrä on kuitenkin maailmalla edelleen vielä verrattain alhainen kahteen miljardiin älypuhelimeen verrattuna, joten Mandtin mukaan älypuhelinten rooli 360-videoiden läpimurrossa tulee olemaan aivan keskeinen. Älypuhelimilla katsottavaa 360-videota pystyy tuottamaan ketterästi kuluttajahintatason 360-kameroilla, kun taas virtuuaalilaseilla toimiva 360-video vaatii järeämpää kuvauskalustoa sekä raskaampaa jälkituotantoa. Virtuaalilaseilla katsottavan 360-videon toteutus vaatii Mandtin mukaan kokemusta, jotta tarinaa pystyy kuljettamaan johdonmukaisesti videolla. Hyvin toteutetussa 360-videossa katselijat ohjataan näkemään pitkälti samat asiat, vaikka jokaisella periaatteessa on vapaus valita, mitä osaa videosta katsovat.

Lounaan jälkeen oli vuorossa suomenkielinen paneelikeskustelu aiheesta ”Videon tulevaisuus Suomessa”, johon osallistui alan eturivin vaikuttajia. Keskustelussa korostui pitkäjänteisen markkinoinnin merkitys. Biisonimafian Kaitsu Rinkisen mukaan parhaimmat tulokset saadaan pitkäaikaisella yhteistyöllä tubettajan ja brändin välillä: Pitkäjänteinen yhteistyö mahdollistaa kokeilujen tekemisen ja sisällön hiomisen opitun perusteella. Todellisten hittivideoiden luominen onnistuu Rinkisen harvoin ensimmäisellä kerralla, vaan vaatii pidempää testailua, koska ”se mikä toimi viime kesänä ei toimi nyt”. Cocoan Anton Molanderin mukaan alaa vaivaa yleisesti projektiluonteisuus, vaikka Hit and Run -tyyppiset kampanjat eivät kehitä brändiä pitkällä aikavälillä.

 width=

Casey Neistat sai yleisön haltioihinsa myös livenä

Tapahtuman pääesiintyjä oli Youtuben superstaroihin kuuluva Casey Neistat. Puheenvuorossaan Neistat todisti jälleen sen, että suositut tubettajat ovat loistavia tarinankertojia myös livenä isolla lavalla. Puheenvuoron aikana kuultiin ja nähtiin mielenkiintoisia esimerkkejä Neistatin uran varrelta. Neistat korosti, että vain videoita tekemällä voit löytää oman äänesi videoille. Lähes jokaisella meistä kulkee videokuvaukseen ja editointiin soveltuva laite taskussa, joten kynnys testailuun on matala. Modernia videotuotantoa tulisikin lähestyä ketterän kehittämisen mallin mukaisesti, jossa jokainen video antaa mahdollisuuden oppia ja parantaa kohti sitä seuraavaa videota.

Neistatin mukaan spontaanius on hänelle tärkeää kuvausvaiheessa ja hän kuvaakin paljon materiaalia ilman muodollista käsikirjoitusta. Editointivaihe on puolestaan se, jossa kokonaisuus ja tarina parsitaan kokoon. Neistat toisti myös Kaitsu Rinkisen näkemyksen siitä, että hittivideoita ei tehdä peruutuspeiliin katsomalla ja trendejä seuraamalla, vaan pitää kyetä rakentamaan jotain uutta.

Yhteenveto

Yritykset ja organisaatiot haluaisivat hypätä mukaan videoiden suosion kasvuun, mutta se ei ole aina helppoa. Alan tilaisuuksissa katsantokanta liittyy usein tubettamiseen tai brändien yhteistyöhön tubettajien kanssa, mutta samat pelisäännöt toimivat myös silloin, kun organisaatio itse lähtee tuottamaan videosisältöjä. Pikavoittoja harvemmin on tarjolla, vaan menestys sosiaalisessa mediassa vaatii pitkäjänteisyyttä ja omaan yleisöön tutustumista, jotta sisältöä oppii tuottamaan niin, että se omaa kohderyhmää kiinnostaa. Tämä pätee niin videoihin, kuvaan kuin vaikka blogiteksteihin. Neistatin korostama oman äänen löytäminen on helposti verrannollinen siihen, että organisaationkin pitää oppia löytämään oma äänensä ja tapansa toimia sosiaalisessa mediassa.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta