LM Someco logo

4+1 vaikuttajamarkkinoinnin trendiä vuodelle 2018 – markkinoijan näkökulmasta

Muistatko ”vaikuttajamarkkinoinnin” ennen sosiaalista mediaa? Mäkihyppääjiä rengasmainoksissa, artisteja kosmetiikkajulisteissa, näyttelijöitä vitamiinirallatuksissa… Uuden ajan vaikuttaminen on luonteeltaan hyvin erilaista. Muutamia vuosia pinnalla ollut vaikuttajamarkkinointi on perusmuodossaan meille tuttua blogiyhteistöineen ja Instagram-persoonineen, mutta mitä uutta siintää horisontissa?

Ensinnäkin, suurena bisneksenä pidetty tapa tehdä sisältömarkkinointia on yhä suhteellisen pienen porukan juttu. Esimerkiksi Googlesta on etsitty viimeisen viiden vuoden ajan tietoa vaikuttajamarkkinoinnista varsin maltillisesti, sekä meillä Suomessa, että maailmanlaajuisesti.

 width=
Google-haut maailmalla hakusanalla “influencer marketing”, viimeiset 5 vuotta

Kovaa kasvukäyrää ei silti voi jättää huomiotta. Maksullisten suoratoistopalveluiden ja verkkolehtien myötä ajaudumme kauemmas perinteisestä mainosmateriaalista – haluamme tuotesuosituksemme kekseliäässä ja vuorovaikutteisessa muodossa, ihmisiltä, joista pidämme. Hyvin valittu vaikuttaja toimii ystävään verrattavana suosittelijana, ei niinkään mainoksen puhuvana päänä. Vaikuttajamarkkinointi siis kasvaa ja on löytämässä uusia suuntia tänäkin vuonna.

1. Algoritmit suosivat inhimillisyyttä

Suomen suosituimpien kanavien algoritmit muuttuvat vuonna 2018 entistäkin tiukempaan suuntaan yritystileille. Torstaina julkistetussa tiedotteessa Facebook ilmoittaa ihmisten välisten interaktioiden nousevan yhä tärkeämpään asemaan uutisvirrassa. Kasvoton yritystili jää helposti näkyvyyskilpailussa viimeiseksi, kun perhe, ystävät ja ryhmät vievät jonon ensimmäiset paikat. Yrityssivujen näkyvyys siis laskee entisestään ja sisältöjen vuorovaikutteisuus nousee arvoon arvaamattomaan. Houkuttelevuuden ja keskustelun lisääminen yrityksen tuotteiden ympärille on pakollista – yrityksen inhimillistämiseen voi hakea apua vaikuttajayhteistyöstä.

2. Yli lanseerausvaiheen – Ambassador-diilit yhä yleisempiä

Menneinä vuosina sosiaalisen median vaikuttajayhteistyöt olivat kovaa huutoa tuotteen lanseerausvaiheessa, kunnes huomattiin, että yksittäistä mainintaa tehokkaampaa on vaikuttajan pitkäaikainen tuotepito. Vuosia kestävät brändilähettilässopimukset profiloivat tuotteen ja henkilön tiiviisti yhteen ja nivovat positiiviset mielikuvat vaikuttajasta myös tuotteeseen.

Lähettiläsmarkkinointia on käytetty pitkään esimerkiksi urheilijoiden sponsorointiyhteistöissä, mutta sosiaalisen median vaikuttajapersoonat ovat yleisölleen usein läheisempiä ja inhimillisempiä, samalla tuoden esiin tuotteen hyödyt arkisessa elämässä.

Esimerkkinä lähettiläsyhteistyöstä Karoline Fosse, GoPro ja #mittnorge, jossa vaikuttaja yhtaikaa tuo ilmi Norjan upeaa luontoa ja aktiviteettimahdollisuuksia GoPro-kameran ominaisuuksien kanssa. Fossen tili on kahdesta lähettilyysohjelmasta huolimatta persoonallinen ja voimakkaasti henkilöity.

3. #Takeover – Kanavat vaikuttajien käyttöön

Ensin oli blogi, sitten mainosbannerit, sitten mainostettavat tuotteet blogissa. Jo vuonna 2017 huomattiin, että vaikuttajayhteistyötä voidaan hyödyntää myös tuomaan liikennettä yrityksen omiin kanaviin. Tulevaisuudessa perinteisen yhteistyön lisäksi yritykset tulevat antamaan sosiaalisen median kanavansa vaikuttajien käyttöön – viikoksi kerrallaan tai vakituisesti.

Esimerkiksi Segafredo Suomi lanseerasi Instagram-tilinsä loppuvuodesta 2017 lifestyle-bloggaaja Sara Vannisen suunnittelemana ja tuottamana. Vannisen mukaan yritys luottaa hänen näkemykseensä täysin ja yhteistyö on ollut mielekäs projekti molemmille.

4. Kanavat auki!

Älä jumitu pelkkiin blogikuviin ja Instagram-postauksiin! Facebook on yhä Suomen suurin sosiaalisen median kanava, josta tavoitat väkeä muita kanavia monipuolisemmin. Vaikuttajat yleisöineen siirtyvät staattisesta kuvamateriaalista yhä enemmän liikkuvan kuvan pariin, jolloin myös YouTube on erinomainen vaikuttajamarkkinoinnin kanava. YouTubesta etsitään erityisesti opastusvideoita ja tuotearvosteluita.

Vaikuttajasopimusta tehdessäsi kysäise myös vaikuttajan Instagram Storiesin tai Snapchatin kattavuutta: 24 tuntia katsottavissa oleva sisältö on poikkeuksellisen inhimillistä ja sitouttavaa, mutta markkinoijalle edullisempaa, sillä sen tuottaminen on nopeahkoa ja sen puitteet on helpompi järjestää. Muista, että 24h-kanavien sisältöihin ei voi palata enää myöhemmin, eivätkä sisällöt näy Google-haussa.

+1 Panosta yhteistyöhön

Tämä on +1, sillä haluan painottaa sitä ylitse muiden: Resursoi vaikuttajalle riittävästi aikaa toteuttaa mielikuvituksellista ja aidosti hyödyllistä sisältöä. Olemme nähneet Instagramissa riittävästi tylsiä tuotekuvia, joiden kuvatekstissä vaikuttaja vannoo tuotteen olevan hänen kaikkien aikojen suosikkinsa. Tämä on yhteistyön rankkaa aliarvioimista. Palkkaa vaikuttaja tekemään sisältöä, jota yrityksenä ette pysty tuotantotavan tai aiherajauksen puolesta julkaisemaan, mutta joka resonoi yleisöösi tai joka pyrkii laajentamaan yrityksenne kohderyhmää. Esimerkkinä Stockmannin ja bloggaaja Kasper Strömmanin jouluyhteistyö, jossa Strömman antaa ironiseen tapaansa vinkkejä tehokkaampaan jouluun.

Älä aliarvioi vaikuttajan ammattitaitoa myöskään rajaamalla yhteistyötänne liian tiukoin konseptein. Vaikuttajan on tärkeää pysyä yhteistyössäkin omana itsenään, jotta kampanjastanne ei jää päälleliimattu maku.

Uusimmat blogikirjoitukset aiheesta